עווית שריר, SPASM, CRAMPS או איך שתרצה לקרוא לזה.. מה זה? למה זה קורה לנו? איך מטפלים בזה בכלל?
מאת: אלעד גורפינקל
עווית שריר – Spasm, Cramps
לרובינו זה קורה, לספורטאים החובבנים והמקצוענים אך גם לאלו שעולם הספורט זר להם. הוא מגיח בהפתעה, מכה כברק ומזניק אותנו ממצב של שינה עמוקה לערנות מלאה. נשמע מוכר ?
כבר שנים רבות נחקרת ומנותחת תופעת הספאזם המוכרת לנו יותר ככווץ שריר בלתי רצוני ומבהיל התוקף למשך מספר שניות עד דקות ארוכות שרירים כמו: שרירי השוק האחוריים (שרירי התאומים ושרירי הסולייה בעיקר), שרירי הירך הקדמית (המוכרים לנו כשריר הארבע ראשי ושרירי הירך האחורית. בנוסף גם עווית שריר בכף הרגל והאצבעות, שריר כלוב בית החזה, הזרועות ושרירים נוספים חשופים לתופעה.
נמצא כי התופעה אינה מתרחשת רק בשינה אלא גם בעת מאמץ פיזי או לאחריו.
מדוע זה קורה, מי חשוף לזה, האם ניתן למנוע זאת ואיך יש לפעול בזמן ההתרחשות ?
בדומה למקרים רבים בהם הגוף מאותת לנו כי מופר תהליך זה או אחר, יתכן כי גם במקרה זה המצב דומה. הסיבות עלולות להיות רבות כאשר המוכרת והמקובלת ביותר הינה עייפות יתר או תוצאה של פעילות גופנית מסיבית מידי בעיקר בתנאי חום העלולים להביא להתייבשות. כאשר אנו מזכירים פעילות אין אנו מדברים על פעילות ספורטיבית גרידא, אלא על כיווץ או מתיחה ממושכים במנחי גוף העלולים להביא את תאי השריר לידי תשישות יתר, התייבשות ורגישות מופרזת אשר בהמשך יגרמו (לא בהכרח) לכיווץ בלתי רצוני ולא נעים.
בקרב קבוצה נוספת של סובלים מתופעה זאת נמנים: גננים (המאמצים לאורך זמן את שריריהם באופן סטטי ובמזג אויר חם ויבש), טבחים, מעסים, ספרים ,אנשי היי-טק והרשימה עוד ארוכה.
מה בעצם מתרחש בהליך ההתיבשות הגורם לספאזם ?
מקובל לחשוב שהתייבשות הינה הסיבה העיקרית לספאזם מאחר ופעילות תא השריר וכיווץ יחידותיו של השריר (סרקומרים) כרוכים בנוכחות מים, סוכר, נתרן, אשלגן, סידן ומגנזיום המצויים בסביבה לחה וכאשר אחד מאלמנטים אלו לא מצוי (או מצוי בחלקו) בסביבה המימית שבתא השריר, מופר האיזון הכולל – דבר שעלול להביא לרגישות יתר והפרעות בכיווץ ה”רצוני”. מחקרים רבים שנערכו בנושא בדקו ומצאו סיבות נוספות ומחלות העלולות להביא לקיום הסימפטום, הנה כמה מהן:
- טרשת עורקים – עלולה להביא לעווית שריר מכיוון שאספקת הדם וחומרי המזון המגיעים לרקמת השריר אינה תואמת את הכמות לה רגיל היה השריר. מחלות בעורקים ההיקפיים יכולים גם להפחית את זרימת הדם לגפיים התחתונות , דבר המתבטא בכאבים בעת פעילות.
- סוכרת – מחלה המתאפיינת ברמה לא מאוזנת של סוכר בדם ובשתן (ראה מאמר על פעילות גופנית לחולי סוכרת)
- אנמיה – מחלה המתבטאת בריכוז נמוך של המוגלובין או תאי דם אדומים.
- מחלת כליות – איבר מן החיוניים שבגוף ותפקידו לווסת את ריכוז הנוזלים, לסנן את הדם ולהפריש ממנו חומרי פסולת.
- תת פעילות של בלוטת התריס – בלוטה המפרישה הורמונים המשפיעים על קצב חילוף החומרים ותפקוד מערכות רבות בגוף.
- טרשת נפוצה – מחלה כרונית של מערכת העצבים.
- פגיעה בחוט השדרה (כתוצאה ממחה או תאונה).
- שלב הטרימסטר השלישי של הריון.
- שתייה מוגזמת של אלכוהול ומחלות כבד.
- נטילת תרופות משתנות (טיפול ביתר לחץ דם,אסתמה ועוד).
אם כך, כיצד ניתן לטפל ולמנוע את התופעה?
במקרה של הופעת ספאזם לילי (בדרך כלל בתאומים) מומלץ לבצע מתיחות של שריר התאומים טרם השינה ועיסויו כאשר מתכווץ. אם ישנים על הגב מומלץ להשתמש בכרית תחת כפות הרגלים ולוודא שהשמיכה אינה הדוקה מידי כדי למנוע כפיפת הבהונות כלפי מטה (ומכאן את כיווץ השריר).
המנעות מפעילות בתנאי אקלים יבשים תסייע גם היא להמנעות מהחוויה.
טיפול בעיסוי עם דגש על עיסוי שמנים להזרמת נוזל הדם והלימפה, עיסוי ספורטאים להנעת מפרקים ומתיחת שרירים לעתים קרובות מסייעים לטיפול בתופעה וכן גם צריכת נוזלים לפני,תוך כדי ולאחר הפעילות הגופנית. אם יש הכרח ניתן לצרוך משקה איזוטוני המכיל נתרן – מינרל מהשחשובים בגוף שתפקידו בין השאר הוא העברת אותות עצביים לשרירים וויסות נפח הנוזלים (התייבשות).
באופן כללי, שמירה על תזונה מאוזנת המכילה מלחים ומינראלים רצויים כמו: פירות וירקות, מוצרי סויה, לחם מחיטה מלאה, ביצים, מיני אגוזים תורמת למניעת התופעה ולאיזון הגוף מבחינת ריכוזי החומרים. תפריט תזונה שיתאים באופן אינדיבידואלי מומלץ ביותר לקבל מדיאטנים קליניים. מומלץ שיעסקו ויהיו מעורים בעולם הספורט.
במקרה של ספאזם חוזר יש לפנות לברור רפואי למציאת הגורם לתופעה.
לסיכום, תופעת הספאזם מוכרת לרפואה והיא ברת טיפול, אך עם תזונה מאוזנת, שתיית מים בכמות מספקת ופעילות גופנית מותאמת אישית עם טיפולי עיסוי משלימים ניתן לשפר רבות את הישנות התופעה.
אלעד גורפינקל – מאמן כושר אישי ומעסה ספורט.
מתמחה בשיקום תנועתי אורטופדי.
מעוניין בעיסוי להקלת כאבים ?