מגזין כושר ובריאות גוף1

פעילות גופנית לחולי אלצהיימר – פלא

מערכת גוף1

פעילות גופנית לחולי אלצהיימר עשויה לשפר רבות את ביטוי המחלה, לעכב התפתחותן של מחלות ה”דמנציה” ולהשפיע רבות על איכות חייו של החולה וכתוצאה מכך גם של סביבתו החברתית ומשפחתו.

מה היא דמנציה (שטיון) ?

דמנציה היא פגיעה הדרגתית בתפקודים הקוגניטיביים והמנטליים כמו זיכרון, חשיבה , התמצאות וזיהוי חפצים. בעקבות כך, חלה ירידה הדרגתית בביצועי היום-יום ובתקשורת עם הסביבה. תופעות הלוואי יכולות לכלול רוגז, חשדנות וחרדה. עם הזמן ועם התפתחות בשלבי המחלה תחל ירידה משמעותית גם בתפקוד הפיזי. דמנציה היא אחד הגורמים העיקריים למוגבלות בקרב קשישים והיא פוגעת באדם החולה, בסביבתו ולעתים מהווה נטל על החברה כולה.  המחלה נהיית שכיחה יותר ככל שעולים בחתך הגיל. בישראל ישנה הערכה כי 150,000 אנשים חולים במחלה. כפי שנלמד בהמשך, פעילות גופנית לחולי אלצהיימר (סוג של דמנציה) יכולה לסייע רבות.

סוגי דמנציה: 

דמצניה היא כותרת למספר מחלות ביניהן אלצהיימר, דמנציה מסוג וסקולרית ( פגיעה בכלי דם) ודמנציה עם הצטברות של גופיפי לואי. מחלת האלצהיימר היא הסוג נפוץ ביותר של דמנציה והיא מאופיינת במוות של תאים במוקדים שונים במוח. המחלה היא מחלה פרוגרסיבית שלא ניתנת לריפוי ומשפיעה על התפקוד. גם אלצהיימר עולה בשכיחות עם הגיל ומופיעה יותר בקרב נשים. אין דרך למנוע את את מחלת האלצהיימר אך הפחתת גורמי הסיכון ושמירה על אורח חיים מאוזן ובריא בהחלט יכולה לעזור לשפר את התסמינים ולהאט את הידרדרות המחלה.

גורמי הסיכון לחלות בדמנציה :

גורמי הסיכון נחלקים ל-2 קבוצות : גורמי סיכון הפיכים וגורמי סיכון שאינם הפיכים.  אנו נתמקד בעיקר בגורמי הסיכון ההפיכים. בין גורמי הסיכון ההפיכים ניתן למצוא מחלות מטבוליות, אפילפסיה לא מאוזנת, מחלות לב, חוסר איזון הורמונלי, תזונה לקויה, אלכוהוליזם ועישון.

אז איך מזהים?

התסמינים יכולים לכלול בעיות שפה, שינויים במצב הרוח , קשיי התמצאות במקום, אדישות ופסיביות קושי במילוי מטלות יומיומיות , כושר שיפוט לקוי, הנחת דברים שלא במקומם ועוד. לא כל התסמינים חייבים להופיע ועם הידרדרות המחלה נראה עלייה בחומרת התסמינים. האבחון הסופי יתבצע על ידי רופא מוסמך ויכלול מספר מבחנים קוגניטיביים ובדיקות מעבדה.

הטיפול  באלצהיימר כולל סוגי התערבות שונים ביניהם טיפול תרופתי , תרגול וניסיון לשמירה על מצב קוגניטיבי, טיפול התנהגותי ופעילות גופנית. אנו נתמקד בהשפעות הפעילות הגופנית על מחלת האלצהיימר.

מאפייני הפעילות הגופנית :

מתוך עשרות מחקרים שבדקו השפעות של תכניות אימון גופני בקרב אנשים עם דמנציה, ישנה המלצה לתכנית אימון של מעל ל-12 שבועות , לפחות בין 2-4 אימונים בשבוע ובממוצע 45 דקות כל אימון. ישנן המלצות לפעילות גופנית כמו הליכה, הליכה בשילוב עם תרגילי התנגדות , שיעורי ריקוד, אימוני כוח עם משקל, אופני כושר, תרגילים לשיווי משקל, אימוני טאי-צ’י ועוד.

נמצא כי הייתה השפעה משמעותית וחיובית לאימון במינון גבוה על תפקוד פונקציונלי יום-יומי על המצב השכלי ועל המצב רוח והפן ההתנהגותי.

את התרומות של פעילות גופנית לחולי אלצהיימר (ומצבי דמנציה נוספים) ניתן להגדיר כך :

1. תרומה לביצוע פעולות יום יומיות – השתתפות באימון גופני מסייעת לחולה להיות פעיל יותר ולקחת חלק גדול יותר בפעילות יום יומיות. בין אם מדובר על השתתפות בפעילות חברתית ובין אם מדובר על פעילות אינדיבידואלית, יש לדבר השפעה ניכרת על פעילות שכלית ויותר מכך – על איכות החיים של החולה במחלה.

2. מניעת אבדן של יכולות – בקרב אנשים מבוגרים רבים, בעיקר אלה הסובלים מאלצהיימר, קיימת נטייה להמעיט בביצוע פעולות שונות, חלקן בסיסיות. משמעות הדבר היא שאפילו אנשים שמסוגלים מבחינה פיזית ללכת לבד, לקום לבד, להתיישב באופן עצמאי, נוטים להמעיט בכך יותר ויותר. מצב זה תורם לניוון גופני והחמרת הניוון המוחי. פעילות גופנית לחולי אלצהיימר במסגרת תומכת, על ידי מטפל שהוא פיזיותרפיסט מומחה, מטפלת בבעיה בצורה טובה.

כיצד משפיע אימון מסוג Hiit (“היט”) על דמנציה?

מתוך מחקר שמטרתו לחקור את ההשפעה של אימון מסוג HIT על מצב גופני, מנטלי והשפעות על שיווי משקל בקרב דיירים בבתי אבות עם דמנציה, עולה כי לאימון זה יש השפעה גדולה יותר על המדדים שנבדקו מאשר תכנית אימון סטנדרטית של פיזיותרפיה בנוסף לפעילויות פנאי. האימון כלל בתוכו תרגילים של שיווי משקל וחיזוק בעצימות גבוהה. לאימון היו השפעות חיוביות על מצב גופני, מנטלי ועל התפקוד היום-יומי של המטופלים.

לסיכום – 

  • פעילות גופנית לחולי אלצהיימר הראתה ירידה משמעותית בכמות הנפילות, חיזוק ושיפור שיווי המשקל.
  • לאימון תרומה לביצוע פעילויות יומיומיות ושיפור ברמת איכות החיים בשל כך.
  • מניעה של אבדן יכולת גופנית כתוצאה מהפגיעה הקוגניטיבית.
  • שיפור במצב השכלי ושיפור במצב הרוח של המתאמנים.

טרם הפעילות יש להתייעץ עם רופא פיזיותרפיסט ולהיעזר במאמן כושר אישי שמתמחה באוכלוסיה זו על מנת שיספק תכנית בטיחותית ומותאמת אישית הכוללת פעילות גופנית ללא סיכונים [ >>> פרטים נוספים על אימון כושר אישי למבוגרים ניתן למצוא פה]

המלצות נוספות:

יש להתייחס לגורמים נוספים כמו תזונה , טיפול תרופתי , שינה , תרגול שכלי ועוד. על האימון להיות מאתגר ויש להעלות עומס בהדרגה ולשלב מנוחות מתאימות בין החזרות , בין הסטים ובין התרגילים. נסו לגוון בתנועה ובתרגול ולמצוא את הפעילות הגופנית המועדפת על המתאמן. יש לנסות לשלב אימוני התנגדות יחד עם אימוני שיווי ומשקל ואימוני סיבולת לב ריאה.

וונדי סוזוקי – “אימון גופני הוא הטרנספורמציה הכי גדולה שתוכלו לעשות למוח נכון להיום”