האם להתאמן כל יום זה כדאי? זה מותר? אם כן, איך אפשר ומה מומלץ לעשות? אנשים רבים שואלים האם אפשר להתאמן כל יום והאם זה בריא, ואנחנו רוצים לנסות לעשות עבורכם סדר בבלגן.
בעוד שמרבית האנשים מתקשים להוציא את עצמם לאימון אפילו פעם בשבוע, ישנם האנשים חדורי המוטיבציה אשר רוצים להפוך את הפעילות הגופנית לשגרה יום-יומית בין אם בשביל הבריאות, הורדה במשקל או פיתוח מסת השרירים. מכאן צומחת לה השאלה שמטרידה הרבה אנשים שרק מחכים לאימון הבא שלהם – האם אפשר להתאמן כל יום?
והתשובה, ברמה העקרונית היא – כן!
אפשר בהחלט להתאמן כל יום, כמובן כתלות בסוג האימון ומטרתכם. אם הליכה בת-שעה היא האימון – אז אפשר ללכת שעה כל יום (ואפילו רצוי) ומותר גם ללכת שעה – פעמיים ביום.. למעשה, הליכה נחשבת פעולה סטנדרטית, טבעית ולא אמורה להיות מאמצת מידי עבור האדם הבריא. אז אם הליכה היא “האימון” שלכם ואתם אנשים בריאים.. עקרונית, אתם אמורים להיות מסוגלים ללכת המון בלי בעיה
אם אימון משקולות כל יום הוא האימון או אימון כוח אחר כמו למשל אימון עם רצועות trx, אז יש לבדוק משתנים נוספים כמו עצימות האימון שלכם (ניהול עומסים), אילו קבוצות שרירים עובדות וכן האם הרגלי התזונה והמנוחה שלכם תומכים באימון יום-יומי באינטנסיביות שבחרתם. בנוסף, נשאלת השאלה מה מצבכם הפיזי? האם אתם כבר מתאמנים מנוסים ושוקלים להגביר את תדירות האימונים? או שאולי מעולם לא התאמנתם והחלטתם שממחר מתאמנים במשקולות כל יום…? (אגב, תופתעו אולי לדעת שעם תכנית אימונים מתאימה גם את זה אפשר, אם כי כנראה זה לא פרקטי ואין צורך אמיתי באימון משקולות אינטנסיבי יום-יומי למתאמני הפנאי).
אבל על מנת שתוכלו לקבל תשובה מקיפה לשאלה האם אפשר להתאמן כל יום – יותר כדאי יהיה להפריד בין “כדאי” ל “צריך” ול-“אפשר” שכן התשובות משתנות ואנשים לעתים מתבלבלים בין מילות השאלה הללו.
האם כדאי להתאמן כל יום?
אם אתם יכולים ורוצים, אם אתם אנשים בריאים ומלאי אנרגיה ואם מטרת האימון דורשת אימון מידי-יום אז כנראה שכן. מתאמנים ברחבי העולם בכל הגילאים מילדים ועד קשישים לעתים עושים אימון יום-יומי. לדוגמא ניקח את “רצי הבוקר” החרוצים. אם 30 דק’ של ריצה קלה עושה לכם טוב מידי בוקר, פותחת לכם יום טוב ומשאירה אתכם חזקים וערניים אז למה לא? אם הגוף חזק והברכיים מאפשרות את הפעילות הזאת ואתם חשים שהיא תורמת לכם, אז בהחלט! לא אמורה להיות בעיה כלל ונהפוך הוא, זה עשוי להיות מתכון לחיים בריאים יותר. יש אנשים ששוחים כל יום. יש אנשים שהעבודה שלהם היא מאוד פיזית (בניין, הובלות…) והם עושים אותה מן הסתם – כל יום. הגוף בנוי כדי לזוז ויכול לספק את הסחורה.
יחד עם זאת, לעתים השאפתנות שלנו יכולה לחבל מעט במטרות האימון שלנו. אם למשל אנו רוצים לפתח את מסת השרירים שלנו, לפתח את הגוף בעזרת אימון משקולות עצים, ייתכן ואימון בעומסים גבוהים על אותם שרירים בגוף מידי-יום יוביל אותנו לתוצאה הפוכה, לכאבים ו\או דלקתיות בגידים או במפרקים, לתחושה של אימון-יתר ולחוסר יכולת של הגוף להשתקם ולהתגבר על העייפות המצטברת בתקופות האימון (ייתכן ואנשים שונים יגיבו בצורה שונה להתנהלות כזאת).
ומה למשל לגבי ספורטאים?
ספורטאים המחויבים בכושר גבוה ובשיפור מתמיד של מיומנויות מסוימות נדרשים להתאמן מידי יום. להם זה לא “כדאי”, אצלם אלה החיים וזאת “העבודה”.. ובהתאמה, שגרת היום שלהם עשויה לכלול יותר שינה, אכילה מסודרת יותר וגם תוספי-מזון נחוצים וכן תשומת לב מקצועית-רפואית שתאשר שהמצב הרפואי (פיזיולוגי ופסיכולוגי) מאפשר את המשך האימון האינטנסיבי. שגרת האימונים שלהם תהיה בנויה באופן שיאפשר לשפר את הביצועים מיום ליום ולהימנע מפציעות ככל האפשר.
אך בהנחה שאינכם ספורטאים תחרותיים, נשאל את השאלה הבאה :
האם צריך להתאמן כל יום?
מה המטרה שלנו? אם אנחנו רוצים לפתח את מסת השרירים שלנו, אפשר לעשות זאת גם עם 2-3 אימונים טובים בשבוע ובהחלט אין צורך מיוחד להתאמן כל יום. גם אם נלך על זה “בכל הכוח” יחסית למתאמנים חובבים שמעוניינים בפיתוח גוף, 4 אימוני כוח טובים בשבוע יחד עם משטר של תזונה טובה ומנוחה מתאימה יכולים בהחלט להניב תוצאות מדהימות.
לא רק שיפור כוח והגדלת המסת השרירית, אלא גם שיפור הכושר האירובי יכול להיות מושג על ידי אימון יום-כן-יום-לא ואפילו פחות מכך. לכן השאלה של “האם צריך” היא כזאת שיש לבחון באופן אינדיבידואלי בין אדם לאדם ובהתאם למטרתו ומצבו.
ככלל – אין צורך מיוחד להתאמן כל יום. אפשר להשיג את המטרות הפופולריות של אימון גופני גם מבלי להתאמן כל יום.
האם להתאמן כל יום זה בריא?
הואיל ושאלת ה”בריא \ לא בריא” היא חסרת תשובה חד-משמעית (כמו הרבה דברים בתחום הכושר והבריאות), נבחן לרגע את הקיצוניות האחרת – האם לא להתאמן בכלל זה בריא?
כנראה שבעולם של היום, לא ממש… משום שהאדם הממוצע היום בעולם המערבי לא חשוף באופן טבעי לפעילות גופנית כמעט (עבודה משרדית) וכי אנו יכולים לראות את הקשר שבין היעדר פעילות ואורח חיים “יושבני” לתחלואות שונות. אנחנו יודעים שיש פחות מידי פעילות גופנית בעולם ולא יותר מידי.
לכן ככל הנראה אפשר לומר די בביטחון שלהתאמן כל יום יהיה בריא הרבה יותר מלא-להתאמן (גם אם נפתח “דלקת” בדרך :-)). אך גם כאן יש סייגים. כפי שהדבר נידון קודם לכן במאמר קצר זה – יש חשיבות לסוג הפעילות, ניהול העומסים (משך\משקל\מרחק\זמן) ולהיבטים תומכים אחרים (תזונה ומנוחה).
אז מה השורה התחתונה?
על מנת שתלכו מפה עם קצת סדר בראש וכדי שנוכל לסכם את הכתוב ולהיות כמה שפחות מבולבלים בהקשר זה – בואו ונניח שהתפרעתם והתאמנתם כל יום במשך תקופה ארוכה, גם אם עשיתם קצת “שטויות”, כל עוד אינכם פוגעים בעצמכם (פיזית ומנטלית) ורק “קצת התעייפתם” יתר על המידה, עדיין ככל הנראה אתם נעים במסלול בריא ומבטיח יותר של אדם פעיל לעומת האדם היושב.
בהצלחה !