מגזין כושר ובריאות גוף1

מתיחות למניעת כאבי שרירים ?

גבר-ואשה-מתאמנים

מערכת גוף1

האם המתיחות לפני, אחרי ובמהלך האימון עוזרות במשהו ? נראה כי לכל המתאמנים כמעט בחדר הכושר ומחוצה לו יש טקס מיוחד (ואולי גם לך), טקס אשר נובע מהנחות שונות, עצות ישנות (או חדשות), אך בעיקר נובע הטקס מהרגלים ישנים – הטקס הוא “מתיחות”.


מאת: יובל שטיין – מנהל צוות המאמנים של גוף1

חלק מהמתאמנים מקדישים מספר דקות בודדות בעוד שחלק מהמתאמנים מקדישים כרבע שעה שלמה למתיחות של השרירים השונים לקראת אימון או לאחריו.  אם תשאל את המתאמנים (או את עצמך), תקבל תשובות שונות כאשר ברוב המקרים יובילו התשובות:
1. כדי שלא יכאבו לי השרירים אחרי.
2. כחימום

האם מתיחות באמת עוזרות להקלה על שרירים כואבים לאחר האימון (“כאבי שרירים מאוחרים”)? האם מתיחות הן באמת “חימום” לאימון?

מתיחות להקלה על כאבי שרירים מאוחרים

כפי שנראה מהמציאות בשטח וממחקרים שונים, התשובה היא – לא.
מחקרים שונים שפורסמו במהלך השנים ואשר עסקו בנושא, לא מצאו קשר בין טיפולים שונים, לרבות מתיחות פאסיביות של השרירים השונים, לבין הקלה על נוקשות הגוף וכאבי השרירים המאוחרים הנוטים להופיע לאחר אימון קשה.

המחקר העדכני יותר אשר נערך באוניברסיטת סידני כלל 10 קבוצות של כמה עשרות נבדקים.  מתוצאות המחקר עולה כי האפקט של המתיחות לפני או אחרי האימון בהקשר להפחתת הכאבים הוא כמעט ולא קיים (ירידה של נקודה אחת בסקאלת הכאב שהייתה מ 1-100 !!!)

מחקר ישן יותר אשר פורסם במגזין סקנדינבי לרפואת ספורט ב 1998 בדק גם הוא את השפעת המתיחות הפסיביות על מאפיינים שונים לרבות כאבי שרירים.  במחקר זה קבוצת של 7 נשים לא מאומנות ביצעו תרגילי רגליים עד להתשה (ביצעו אימון אקסצנטרי).  בפעם השנייה שביצעו את המחקר (לאחר טווח של חודשים רבים) כללו מתיחות סטטיות לפני ואחרי האימון. גם במחקר זה לא אובחנו המתיחות כבעלות השפעה על כאבי שרירים מאוחרים.

ניתן לחזור אחורה בזמן עוד יותר למחקר שבוצע בשנת 1989 באוניברסיטת טנסי בארה”ב.  במחקר זה נכללו 62 גברים ונשים אשר חולקו לארבע קבוצות, אחת מהן ביצעה מתיחות סטטיות לפני האימון. כצפוי, לא היה הבדל בין מבצעי המתיחות לאלו שלא ביצעו.

לאור הממצאים נראה כי המתיחות שלפני ואחרי האימון, בדומה להרגלים אחרים, הם עוד סוג של “דת” בחדרי הכושר ובפארקים.

יותר מכך, נראה כי עד היום מבצעים את המתיחות שלפני האימון גם בבתי הספר ובמסגרות ספורטיביות אחרות וזאת מבלי להיתמך במחקר אחד רלוונטי המדגים את יתרון המתיחות בהיבט של הפחתת “כאבי שרירים מאוחרים” שלאחר האימון.