התחיל לכאוב לך מפרק כלשהו בעת פעילות גופנית ? התחושה הכואבת מוכרת לכולנו כמעיקה ומסיחה את הדעת. האם יש למגרו באופן מיידי ומבלי לבדוק מדוע קורה? או שמא הוא מאותת לנו משהו?
תחושת הכאב כה נפוצה, אולי מהנפוצות המזוהות עם גופינו.
כאשר כאב נמשך שבועות וחודשים – הוא יוגדר ככאב כרוני, כזה אשר דורש יחס רציני ובדיקה, בדיוק כפי שמתיחסים לסכרת, מתח וחרדה, אסטמה, לחץ דם ועוד מחלות כרוניות. זהו מצב הדורש התערבות תרופתית, כירוגית, מכאנית (עיסויים וטיפוליי מגע) ועוד.
אז מה הוא כאב?
כאב הינו הפרוש האחרון של מערכת העצבים המרכזית, תחושה לא נעימה הגורמת לאי נוחות ו/או סבל. הדרך ה”פשוטה” ביותר של הגוף להזהיר אותנו שאנו בסכנה ושאנו חייבים לשים לב למה אנו עושים ויש גם שמכנים אותו “האזעקה של הגוף” .
לכל אחד מאיתנו עמידות שונה לכאב וכמוה גם פירוש שונה לתחושה זאת. כאב שמוגדר כקליל לאחד יהיה מעיק וכואב לאחר. לא חובה שתהיה פגיעה רקמתית כדי שכאב יהיה אמיתי.
ברמה הכי כללית – איך נטפל בו?
יש לא מעט דרכים לטפל בכאב והן תלויות במספר גורמים כגון: חומרתו, השפעתו על חיינו ותדירותו. הדרך היעילה ביותר היא ראשית להפטר מהגורם הפוגע, בין אם מדובר באיזור רגיש או תנועה מסוימת. למשל: גילית שבכל פעם שמתבצעת תנועה מסוימת בשיעור יוגה מתחיל לו כאב קל בברך. זה הזמן לנסות אופן אימון שונה ולראות את השפעת השינוי.
בכאב אקוטי (קריטי-כאן ועכשיו) המטרה הזו (הפחתת כאב) לרוב מתגשמת אך בכאב כרוני (נמשך לפחות 3 חודשים ויותר) ההשפעה על מערכת העצבים הינה שונה והטיפול שונה גם הוא. דוגמא לכך ניתן לראות באמא המניקה את בנה, סובלת מכאבי שכמה כרוניים המקרינים לצד צווארה ושולחים הקרנות כאב לאצבעות ידיה. סביר שהעומס הנוצר מסחיבת תינוקה באופן קבוע בזרועה האחת הינו הסיבה לכך. איתור מקור הכאב לרוב מגיע לאחר תקופה ממושכת של סבל וחוסר ידיעת שורשו (כדי לאתר את מקור הכאב עליה לנסות לסחובו ביד הנגדית-במקרים רבים זו אכן הסיבה).
הגישה הרב תחומית המשתמשת בשילוב טכניקות טיפול היא לרוב הדרך הכי מוצלחת בהתנהלות והתמודדות עם כאבים.
התהליך יכול להכיל: כדורים להתמודדות עם כאב כמו משככי כאבים, אנטי דלקתיים ואוֹפְּיוֹאִידִים המשפיעים על מערכת העצבים.
נטילת משככי כאבים אינה תמיד התשובה, והמושג המוכר
‘no pain, no gain’ נכון יותר ממה שחשבנו. בכל שנה בני האדם בעולם מוציאים מליונים רק על הנסיון לשמור על עצמם מפני תחושות כאב וחולי בין אם מדובר במיגרנות, כאבי פרקים או כאבים אחרים.
טיפול פזיותרפי, עיסוי, חימום, קירור וגירוי חשמלי נקודתי באים להניע את הפרקים, להזרים דם וחמצן באופן יעיל יותר, לשחרר סטרס והדבקויות, להקל על איברים פנימיים הנלחצים תחת עומס התכווצות השרירים, להוריד נפיחות וכאב, להניע או לבלום את נוזל הלימפה ותאי הדם הלבנים החיוניים למערכת החיסונית והרשימה עוד ארוכה.
אימון ותנועה נועדו להפעיל שרירים ולהניע מפרקים ובכך לגרום לבניה וחיזוק של מערכת התנועה. כמו כן האימון מיעל את מחזוריות הדם וכלל נוזלי הגוף. יש לבצעו תוך התייחסות למקור הכאב ותחת השגחה מקצועית.
לא משנה באיזו דרך בוחרים, המתודיקה היעילה ביותר היא שילוב מספר טכניקות טיפול בקביעות והתמדה כדי להפיק את האסטרטגיה הטובה ביותר לתקיפת מקור הכאב.
ההנחה כי אסטרטגיה טיפולית אחת תעבוד באופן זהה על כל אחד היא אופטימית מידי. לכל אדם יכולת תגובה שונה לכאב כרוני והטיפול חייב להתאים כמו חליפה התפורה בדיוק לאדם הכואב.
מנגד לאלה המצודדים בדעה כי לכאב תפקיד חשוב בהתמודדות הגוף עם מחלה עומדים אלו הטוענים כי הוא דווקא מעכב את תהליך הריפוי ויש להעלימו במיידי בעזרת תרופות.
מחקרים רבים קבעו ומצאו אחרת כמו אלו שנעשו באונ’ בריסטול ובמחלקת הלב שבבית החולים ע”ש סמאריטן בלוס אנג’לס שם נמצאו 2 ממצאים מעניינים:
1) איתות כאב בעת התקף לב עוזר למשוך תאי אב ממח העצם כדי לתקן נזקים ולשקם זרימת דם אחרי שקריש דם חסם את הלב מקבלת דם.
2) אנשים שאינם סובלים מכאבים או דלקות שקדים (אנגינה) לפני התקף לב מתים ביחס כפול מאלה שיש להם. המסקנה הרווחת היא שכל גל כאב עוזר להקשיח את שריר הלב וכך יתכן והקורבן ישרוד את ההתקף.
מחקר אחר שנערך באונ’ קליפורניה מצא כי הייסורים שבמפרקים מודלקים עלולים להיות דרכו העיקרית והאגרסיבית ביותר של הגוף להגן על עצמו ולהגיד “עצור, זה מספיק, אתה מזיק לי”.
המסקנה ממחקרים אלו היא שהכאב הוא תהליך מאוד מורכב. זאת לא רק הדרך בה הגוף מזהיר אותנו שמשהו לקוי. כאשר אנו מרגישים כאב זה יכול להיות סימן שגופנו מנסה בכל יכולתו לתקן את הבעיה שנוצרה.
לסיכום – כאב הינו חלק נכבד ומרכזי מתהליך דלקתי המתרחש בגוף כתגובה לנזק ופגיעה בתפקודו התקין. סממנים נוספים המתלווים לכאב מכל סוג שהוא עשויים להיות נפיחות, חום וקושי תנועתי כללי.
אם הכאב ממשיך ולא נבדק תוך התעלמות טוטאלית ייתכן נזק לרקמות בריאות, דבר שכיח במקרים כמו דלקות פרקים, דלקות שרירים, דלקות בדרכי השתן ועוד, שכן לדלקת נטייה להתפשט.
אנשים תמיד יחשיבו כאב לדבר שלילי אך אם ישכילו להבין שמטרתו באה להקל על המצב ולשפרו יטיבו עם עצמם.
לכאב תפקיד חשוב בהרגלת הגוף למצב של מעגל דלקתי וכאשר מפרק או כל איבר נגוע בדלקת, הגוף שולח “צבא” של תאי דם לבנים בשם “נויטרופילים” האחראים לחיסול פולשים ומזהמים בגוף ולאחר זמן מסוים כאשר אין תגובה הממגרת את הכאב (טיפול בבעיה), איתותי הכאב מורים לתאי הדם הלבנים הללו ללכת וכך מוגברת הדלקת. כאשר ישנה בעיה והכאב אינו קיים במידה מספקת (כתוצאה מנטילת משככים או יכולת “לסבול”) – קיים יותר סיכון לסבול מבעיות כרוניות שהטיפול בהן עלול להמשך שנים.