יש משהו בולט וספציפי המשותף למרבית המתאמנים שמצליחים להגיע לתוצאות יפות לאורך הזמן. ה”משהו” הזה הנו מוטיבציה ומאפיין קבוצות גדולות של אנשים מצליחים, לו-דווקא בתחום הכושר והבריאות אלא גם בחיים האישיים והעסקיים.
המגזינים מלאים בשיטות אימון ותזונה וכל יום מנסים מחדש לשכנע אותנו בדרך חדשה להשיג את הגוף שמעולם לא באמת היה לנו. בכל מקום מדברים על התמדה, שמירה על רצף, רצינות ודבקות במטרה הרצויה בין אם מדובר בירידה במשקל, פיתוח שרירים, ריצת מרתון או פשוט פיתוח מוטיבציה להתאמן למטרת שיפור הבריאות הכללית.
כל שיטפון המידע הזה מגיע מתוך הנחה שבבסיס הפעולה שננקוט קיימת מוטיבציה (הנעה) טבעית שמכוונת ומעוררת אותנו להשגת מטרתנו, אך כמעט אף פעם לא עוצרים לחשוב ולבדוק:
האם סוג המוטיבציה הוא כזה שבאמת יכול לסחוף אותנו לאורך זמן להשגת היעדים וגם לשמור עליהם ?
ב NLP נהוג להבחין בין שני סוגי מוטיבציה : TOWARDS ו – AWAY-FROM.
מוטיבציה מסוג Away-From – היא מוטיבציה שמקור הכוח שלה הוא יותר שלילי, אנו מאוד רוצים להימנע ממשהו וזה הכוח שמניע אותנו לפעול.
לדוגמא: אם לפתע באמצע הרחוב רמקול חזק יתחיל לנגן בווליום גבוה מאוד, כל מה שנרצה זה להתרחק מהרמקול הזה באותו הרגע! לא ממש איכפת לנו היכן נהיה, זה לא משנה אם נלך ימינה, שמאלה, קדימה או נחזור אחורה, העיקר שלא יכאב לנו באוזניים. אנו נעשה כמעט הכול כדי להימנע מהרעש וברגע שהצלחנו, לא יהיה לנו יותר גורם מניע עד שרמקול נוסף יתחיל לפעול בעצמה לידנו.
באופן דומה, הנעה זאת לפעולה מפעילה גם את מי שאינו רוצה להיות שמן, או שמפחד לפתח מצב בריאותי לא-תקין. הפחד, התסכול והעצבנות מזינים את סוג המוטיבציה הזה המאפשר לנו לצאת לפעולה על מנת לצאת מהמצב הקיים הלא רצוי.
אנשים המעוניינים להפחית ממשקלם ואשר מונעים מסוג זה של מוטיבציה באופן בלעדי (לאחר שאינם אוהבים את מה שהם רואים במראה) – כמעט אף פעם לא מצליחים להשיג את משקל היעד! הם ברוב הפעמים נעצרים כמה ק”ג לפני שהשיגו את משקל היעד מכיוון שההשתקפות שלהם במראה “כבר לא נראית כל כך רע” בעיניהם, ואז מה קרה? המוטיבציה לפעולה נעלמה כליל. מפה, כל שנותר הוא לעלות מחדש במשקל, עד לפעם הבאה.. תוך כמה חודשים או שנה.
יוצא מכך למעשה כי מוטיבציה זאת, אף שהיא כן חיונית, אינה מחזיקה ותומכת בפעולה או תהליך לאורך זמן.
מוטיבציה מסוג Towards – היא המוטיבציה שמקור כוחה נובע ממקום יותר חיובי, אנחנו רוצים בפירוש להשיג משהו ולא להימנע ממשהו – ולכן פועלים. אנחנו פועלים להשגת משהו ספציפי ומאוד משנה לנו היכן נהיה בעקבות כך – יש לנו חזון מסוים.
עבור האדם שמונע ע”י מוטיבציה מסוג זה (בעיקר) אשר מנסה לרדת במשקל – יש יעד ברור, הוא בפירוש רוצה להיות במשקל 80 ק”ג ולפתח קוביות בבטן וגם אם בדרך יהיו קשיים או הסחות דעת, הוא יודע ומתרכז בדיוק במה הוא כן רוצה (להבדיל ממי שמתרכז במה הוא לא רוצה).
ככל שהוא מתקרב ליעד הנכסף הרצון שלו נהיה גדול יותר והאפשרות לפרוש או להאט כמעט ולא קיימת – עד להגעה ליעד או אפילו מעבר.
כך לדוגמא גם מוטיבציה להתאמן למרתון – גם היא מגיעה ממקום זהה.
נשאלת השאלה: האם יש מקום לקצת מוטיבציה מהסוג Away-From ?
בהחלט כן.
הנעה “שלילית” שכזאת שומרת עלינו במצבים רבים והרבה פעמים, תהליך חיובי כמו שיפור המשקל והמראה, נפתח בעצמה דווקא ממקום זה כאשר בהמשך ניתן לעצב תמונה ברורה יותר לגבי היכן נרצה להיות. תהליך זה של עיצוב המטרות והחזון בהקשר של טיפוח הכושר הוא חיוני על מנת להגיע ליעד ברור ולהצליח לשמור עליו.
בהקשר שלנו – יצירה וטיפוח של המוטיבציה החיובית להשגת משקל תקין ומראה גוף חטוב יכולים להתבצע בעזרת התערבות איש מקצוע מתאים כמו דיאטנ\ית בנושאי התזונה ועל ידי מאמן כושר אישי בכל מה שקשור לטיפוח ועיצוב הגוף והשרירים.
בעזרת תשומת לב מקצועית נוכל לאפיין ולדעת טוב מה אנחנו רוצים ויכולים להשיג ולא נסתמך באופן בלעדי רק על מה שאנחנו לא רוצים להיות. נוכל לפרט ולהבין מה התוצאה האמתית שתגרום לנו להרגיש טוב יותר ולקבל את הכלים המקצועיים להשיגה. עזרה זאת תועיל לנו בין השאר בבואנו לשנות את הפרופורציה בין מידת ה”לא-רוצה” למידת ה “כן רוצה” באופן שבו נוכל להתניע תהליך בריא ומוגדר שניתן להתמיד בו ולהצליח בו לאורך זמן, בייחוד כאשר מדובר בדבר כמו פיתוח מוטיבציה להתאמן.
אולי יעניין אותך גם :