למד על מפרק הברך ומורכבותו, מהן הפציעות הנפוצות במפרק זה וכן כיצד ניתן לשקם את המפרק.
מפרק הברך הנחשב לאחד מהפעילים ביותר בגופנו הנו גם בעל חשיבות כבירה וזאת מתוקף תפקידו כבולם עומסים עיקרי בשלל התנועות הנעשות במהלך היום: הליכה, ריצה, ניתור, קימה, ישיבה ושכיבה.
מורכבותו התנועתית וחשיבותו כבולם מצריכה מערכת תומכת ואיתנה הכוללת מספר לא מבוטל של רצועות, גידים, שרירים ובמקרה המדובר גם רקמות סחוסיות המכונות מניסקוסים.
פרוט מבנה המפרק
המפרק מורכב ממפגש שתי עצמות : עצם הירך ועצם השוק. עצמות אלו הן מהארוכות בגופנו, דבר המסביר את המעמסה הכבדה המוטלת על הברך. בקדמת המפרק ישנו עוד מפרק מורכב המהווה מנוף תנועתי בעל זרוע ארוכה המקנה לו פוטנציאל כוח רב יותר וחלק יותר אך יציב פחות. לשם כך ממוקמות באזור 4 רצועות עיקריות : 2 בצידי הברך ו 2 צולבות ופנמיות (לב המפרק).
אל מפרק הברך מתחברים שרירים רבים הן מאזור הקרסול והן ממעל – איזור הירך והאגן. שרירים אלו מאפשרים את שרשרת התנועה הפונקציונאלית שלנו בה תנועת מפרק אחד משפיעה על תנועת האחרים. כתוצאה מכך פגיעה ולו הקלה ביותר עלולה לשנות את מערך הכוחות של שרשרת זו ולפגום במערך היציבתי הכולל, דבר העלול במוקדם או מאוחר להביא לפציעות רבות בכלל מפרקי הגוף.
מפרק הברך הינו צירי, כלומר הוא מתכופף (עד 30 מעלות) ומתיישר (עד 180 מעלות). כמו כן מבנהו התחתון של מפרק הברך מאפשר סיבוב (פעולת רוטציה) ל 2 הצדדים לטווח של 30-45 מעלות. מרבית פציעות הברך מתרחשות כאשר הברך כפופה וזאת מאחר שהגורם המייצב הינו חלש יותר מהמצב בו הברך מיושרת (מעין מנגנון נעילה טבעי).
פציעות ברך
Osteoarthritis – שחיקת הסחוס המפרקי.
תהליך ארוך המתבטא בהצרות והתפוררות הסחוס עד לכדי חשיפת העצם. מאחר ולסחוס תפקיד חשוב בהחלקת העצמות זו על זו, שחיקה תגרום בהכרח לאי יציבות מפרקית ולתהליך דלקתי כרוני (מתמשך) המתבטא בכאבים, נפיחות, אדמומיות והגבלת טווח תנועה. לצערנו הרב, חרף ההתקדמות המדעית עדיין לא ניתן להצמיח סחוס מחדש וזאת עקב המחסור באספקת דם לאזור הפגוע , אך בכל זאת יש מה לעשות.
הסיבות לשחיקה : גיל, שימוש יתר ( over strongse), פציעה קודמת, משקל עודף, תורשה ועוד.
הטיפול : כדי להפחית את הכאב ולהקל על המצב מומלץ לבצע חיזוק כללי של שרירי הירך והשוק ורצוי בליווי איש מקצוע כפיזיותרפיסט, ספורטרפיסט, אוסתיאופט או מאמן כושר אישי המתמחים בטיפול ושיקום מפרקי הגוף. כמו כן מומלץ להתאים אישית נעליים ומדרסים (במקרה הצורך) ואף להשתמש בנעלי ה – APOS או ה-MBT המקלות במיוחד.
בשנים האחרונות נמצא גם כי דיקור סיני הנו בעל השפעה ארוכת טווח על כאבי ברכיים אשר נובעים משחיקת סחוס. הטיפול – אין בו כדי לשקם את הסחוס אלא לבלום או להאט את תהליך השחיקה ולהפחית את הכאבים.
AKP – כאב ברך קדמי (Anterior Knee Pain) .
במרבית המקרים מדובר בבעיה הקשורה לפיקה – אותה עצם הנמצאת בקדמת הברך ומחליקה על עצם הירך במסלול המותאם לה אישית. כאשר השרירים, הרצועות והגידים סביב הברך אינם חזקים דיו ומופעל באזור לחץ רב או מתמשך תתכן פריקה של הפיקה. הכאב המופיע באזור עלול להופיע בשלבים נוספים כמו התרככות פיקה, דלקת בגיד הפיקה, קרעים בשרירים, הפרעות במפרק הירך המשפיעות על מפרק הברך ועוד.
בעיה שכיחה ומוכרת בקרב ספורטאים המרבים לנתר קרויה jstrongmper knee.
ACL TEAR – קרע רצועה צולבת קדמית
כבר הזכרנו כי מבנה הברך מחייב מערכת יציבתית מושלמת על מנת לאפשר תנועה ויכולת לבלום זעזועים. הרצועה הצולבת הקדמית תפקידה הוא למנוע תנועה של העצם התחתונה (שוק) קדימה ביחס לעליונה (הירך) וביחס לשאר 3 הרצועות היא בסכנת פגיעה גדולה יותר.
כאשר מופעל על הברך (בעיקר בהיותה כפופה) כוח פתאומי (ניתור, נפילה, נחיתה, בעיטה ועוד), עלולה להתרחש הקריעה. לרוב, החבלה מלווה ברחש של “קנאק” ולאחר מכן מתחילה נפיחות, כאב עז והגבלת תנועה.
האבחון נעשה על ידי צילום MRI או על ידי בדיקות פיזיולוגיות על מיטה (במידה והכאב מאפשר). כמו כן תאור תחושתו של הנפגע חשובה מאוד ויכולה לדייק ולהצביע על הבעיה (בריחת רגל, נפיחות שמופיעה אחרי מאמץ ועוד).
טיפול בקרע הרצועה : ניתן לבצע טיפול פיזיותרפי שמרני וניתן לנתח על מנת לשחזר את הרצועה הקרועה. תוצאות הניתוח ברוב המכריע הינן טובות, אך עדיין קיימים סיכונים שכן בכל זאת מדובר בהתערבות כירורגית. משקמים ומנתחים רבים מעדיפים את ההתערבות הכירורגית בשל הטענה כי חוסר היציבות הנגרם לברך עקב הקרע יגרום בהמשך להרעה ניכרת במצב הסחוס והמניסקוסים שתביא להאצה בהתנוונות.
בעת בחירה בין האלטרנטיבה השיקומית-פיזיותרפית לבין הניתוחית יש לבדוק לאיזו רמת כושר אליה שואף המטופל להגיע. ככל שרמת הכושר הינה גבוהה יותר כך יש לשקול את הניתוח יותר בחיוב. אדם אשר מעוניין להגיע למצב בו יוכל לרוץ, לשחק בכדור או לבצע פעילות גופנית קלה עד מתונה כתחביב – מוטב שיחל עם שיקום פיזיותרפי ובמידה ולאחר 3 חודשים יסבול מכאבים, יהיה מוגבל תנועתית או ירגיש חופשיות יתרה בברך תמיד יוכל לפנות לניתוח.
הגישה הטיפולית-פיזיותרפית משיגה תוצאות נפלאות ורק אם זו נכשלה כדאי לבחון אפשרות של ניתוח אשר לו הליך שיקומי שונה וממושך ( 4-6 חודשים).
Meniscstrongs tear – קרע במינסקוס (חלקי או מלא)
כבר הזכרנו כי המניסקוס היא רקמה חזקה וגמישה אשר מהווה נדבך מגן ובולם במפרק הברך. עם השנים רקמה זו הולכת והופכת צרה יותר ומאבדת מגמישותה מה שמרמז על כך שקרע במניסקוס בגיל צעיר נוצר לרוב מטראומה כמו: נחיתה מקפיצה בכדורסל, תנועה סיבובית בסקי ועוד.
במרבית המקרים הלא טראומטיים, קרע במינסקוס הינו תהליך טבעי ונפוץ הנגרם במשך השנים – מה שהופך אותו לאחת הפתולוגיות השכיחות ביותר בפציעות ברכיים.
הסימנים לקרע במניסקוס הינם כאבים חדים, קליקים (בעיקר בכיפוף מלא) הגבלה תפקודית ולעיתים גם נפיחות ואודם.
הפתרון גם כאן מתחלק ל 2:
1. פיזיותרפי: הכולל קירור, השגת טווח תנועה, מתיחות, הורדת נפיחות וחיזוק השרירים סביב הברך.
2. כירורגי: ארטרוסקופיה, הוצאת החלקים הקרועים במינסקוס ושיוף הרקמה הקיימת עד השגת תבנית תנועתית חלקה.
אותם חלקים קרועים מייצרים מצב של תקיעות ומפריעים לתנועה התקינה של הברך. לפעמים ההפרעה יוצרת מצב רע מאוד המלווה בכאב בלתי נסבל. מצב זה קרוי “נעילת ברך” וכשמו כן הוא. מומלץ לבצע את הניתוח מוקדם ככל האפשר כל עוד צורת המניסקוס תקינה ולא מעוכה או מנוונת.
לסיכום :
קיימות מספר פתולוגיות בהן דנו מעט. חלקן נובעות מתהליך ארוך וממושך וחלקן מאירוע טראומטי ופתאומי. הטיפול בכל אחת מהן אינו מסתכם רק בעבודה שיקומית אלא גם ברכישת מיומנויות חדשות איתן יאלץ המטופל לחיות. יש להתחיל (מיד עם תהליך השיקום) בהפעלה והנעת הברך. תהליך הפעלתה של הברך וההעמסה עליה הינו מובנה ואישי בין אדם לאדם וקצב ההחלמה שונה גם כן.
מטרת הטיפולים (באופן גורף) היא שיפור טווחי התנועה בברך ומניעת הדבקויות. יש לשפר בראש ובראשונה את היכולת לבצע באופן תקין פעולות בסיסיות כעמידה, הליכה, קימה מישיבה ושכיבה, טיפוס מדרגות, פידול באופניים ועוד. המשך הטיפול הינו הגברת העומסים ודרגות הקושי של התנועות הבסיסיות שהושגו תוך שיפור הרמה היציבתית של השרירים העוטפים את הברך וכלל שרירי היציבה בגוף (בטן, זוקפי גב ועוד).
מומלץ לבדוק אפשרות של התאמת מדרסים כדי לשפר ולייעל את מנח כף הרגל. מנח לקוי עלול לגרום ליציבה לקויה ושימוש באנרגיה לא רצויה בהנעת הגוף מה שמביא לעומס יתר על מפרקי גופינו.
שיקום הברך כולל תרגילים לחיזוק שריריי הירך (הקדמיים, האחוריים והצידיים), שרירי השוק תוך השגת שיפור של המערכת היציבתית – פרופריוספטיבית. בחיזוק זה נקבל מקסום וייצוב מפרק הקרסול והירך בנוסף לחיזוק הברך.