מגזין כושר ובריאות גוף1

מה אומרים השרירים על המצב הנפשי שלך ?

ד"ר קארן לרנר

מערכת גוף1

הידעתם שניתן לבצע מבחן אישיות דרך בדיקת שרירי הגוף ?

הידעתם ששרירי הגוף מלמדים גם על הבריאות הנפשית של האדם ולא רק על הבריאות הגופנית ? כשאדם מנהל אורח חיים בריא, זה אומר שהוא מטפל בעצמו ובצרכים הבסיסיים הגופניים והנפשיים שלו. אדם שחי חיים בריאים דואג לווסת מתח אנרגטי וסטרס גבוה באופן מידתי, כשהוא מסתמך על כלים טובים של הכלה והרגעה עצמית.

יחס מידתי ומאוזן ישפיע מצדו על הבריאות הגופנית של האדם.
כיצד מגיעים לרמה כזו של התנהלות גופנית ונפשית בריאה?

מאת: ד”ר קארן לרנר – פסיכולוגית קלינית, מראשוני מטפלי הבודינמיק-אנליזיס בישראל

באופן כללי אנו מכירים את החשיבות של פעילות גופנית קבועה, של תזונה בריאה ונכונה והשפעתם על הבריאות הנפשית שלנו. על כך נכתב רבות. כולנו מבינים שפעילות גופנית קשורה לאופן שבו נפעיל את השרירים שלנו. אם נתרגל אותם באופן כזה או אחר, הם יתחזקו, יהיו גמישים יותר ויוכלו לסייע לנו לבצע מגוון רחב של תנועות וסך כל הפעילות הזו תתרום מצדה למצב הגופני והנפשי שלנו.

זוהי גישה מכנית בעיקרה לפיה יש להפעיל את שרירי הגוף באופן מסוים כאשר לא ברור כיצד בפועל זה יכול לתרום להעלאת תחושת הערך העצמי שלנו, לאסרטיביות שלנו או לחוויה שיש לנו גבולות ברורים להתמודד בתוך היחסים שלנו עם אחרים ועוד.

מעט יותר ידוע על ההשפעה של מצב השרירים בגוף האדם על המצב הנפשי והרוחני שלו, על דפוסי ההתנהגות שלו ובקיצור על תכונות האופי שלו.
איך מתרגמים זאת לפרקטיקה ממשית של קשר בין תפקוד השרירים למצבים הנפשיים,כדי שנוכל אולי לשנות כמה מן ההרגלים הלא מאוזנים שלנו, המפריעים לנו לנהל את חיינו בשביעות רצון?

אם נבין כיצד מתפקדים שרירי הגוף לא רק מבחינת היכולת התנועתית אלא גם מבחינה נפשית, תיסלל הדרך לתיקון המצב הגופני הנפשי שלנו. משהו כללי בכיוון אתם בטוח מכירים כמו הקשר בין אי אלה תנוחות גוף למצב הנפשי של האדם. למשל, אצל אדם שהולך שפוף או מטה את כתפיו כלפי מטה, מתרשמים מן הקשר בין זה לבין מצב רוחו והביטחון העצמי שלו. אדם ההולך תוך הרמת בית החזה כלפי מעלה, עשוי לעורר את הרושם שהוא בטוח מאוד בעצמו ואף בטוח יתר על המידה.

הביטוי “נפלו פניו”, אינו מקרי, כבר בתנ”ך ידעו שאדם שנפלה עליו בשורה רעה או חש במצב רוח קודר, הלך רוח זה ירשם בשרירי הפנים שלו.
יש אנשים שנוטים להטות את גופם בשפוע קדימה, ויש אנשים ההולכים כשידיהם ורגליהם מתנופפים לצדדים כאילו אין להם כל שליטה על אברי גופם הנזרקים לכל עבר, בלי שיש להם איזה מרכז פנימי.

יש אנשים שנוטים להדק את הטליה, להרים את האצבע הקטנה של כף היד כלפי מעלה, או להטות את הראש הצידה וכן לסובב את הרגל כלפי פנים הגוף. מה אומרות תנוחות גוף אלה, כיצד הן מתפתחות ועל מה הן מצביעות? קבוצה אחרונה זו של תנוחות גוף או מצב שרירים זה למשל, קשור לאופן שבו אנו יוצרים בריתות עם בני אדם וכן לאופן שבו ניצור קשרים עם בני זוג, כמה נהיה שבויים בפנטזיות רומנטיות וכמה נתמקד בתשוקה המינית שלנו כלפי בן הזוג.

היום יש גוף ידע שלם העוסק באבחון ובטיפול נפשי דרך בדיקת האלסטיות, הגמישות, החיות, ומידת המודעות, של שרירי הגוף. התחום המחבר את כל המונחים האלה יחד נקרא בודינמיקאנליזיס (Bodynamic Analysis). פיתחה אותו כבר בראשית שנות הששים ליזבט מרקר הדנית, שהייתה בעברה לוליינית ולימים מפתחת שיטה שלמה של פסיכותרפיה של הגוף, יחד עם עוד אנשי פסיכותרפיה של הגוף בדנמרק.

לפי תיאוריית הבודינמיקאנליזיס, כל שריר בגוף מכיל בתוכו רמה מסוימת של אנרגית חיים, ובהתאם לכך רמה של מודעות, המושפעת מן היחסים שחווה האדם מאז היותו ברחם, במהלך הינקות, הילדות והבחרות שלו, וכן מאירועים טראומטיים שחווה במהלך חייו.
על פי התאוריה של מרקר יש קשר בין היחסים שהיו לנו עם הורינו או עם אלה שטיפלו בנו בינקות, בילדות ובבחרות, לבין האופן שבו תתבצענה תנוחות ותנועות הגוף שלנו בהמשך חיינו. בשרירי הגוף יש מידע עצום על אופיו ואישיותו של האדם בהתאם לשמונה שלבי התפתחות של האופי, ולפי 11 תפקודי אגו. שרירי הגוף מכילים בתוכם מאגר של זיכרונות חיים מודעים יותר או פחות, כשהמגע בשרירים עשוי לאפשר היזכרות בהם.

שיטת הבודינמיקאנליסיס, שיטה פורצת דרך בתחום הפסיכותרפיה של הגוף, מלמדת כיצד לבדוק את תגובת השריר: הטונוס, האנרגיה, האלסטיות או הגמישות של השריר. כל שריר בגופו של האדם נבדק, לפי התגובה שלו ללחיצה, לדחיפה או למשיכה של השריר, וזו קשורה כאמור ישירות לתכונות הנפשיות ולמצב ההתפתחותי הנפשי של הנבדק. לאחר ביצוע בדיקות של שרירי הגוף העיקריים, ניתן לקבל “מפה” מלאה של תגובות שרירי הגוף שתשקף את אישיותו של אותו אדם, בפועל – מבחן אישיות גופני, כמו כן ניתן לבצע באמצעותה “קריאת-גוף” שניתן ללמוד ממנה דברים משמעותיים על אישיותו של האדם.

מיומנות הבדיקה מצריכה תרגול רב במסגרת השתלמות של כמה שנים (למעלה מ 5 שנים) על מנת להגיע לרמות המדויקות ביותר המאפשרות אבחון אמין לקבלת מפה אמינה.
בעזרת מפת-גוף כזאת ניתן לענות על שאלות רבות ביחס למצבו הנפשי של האדם הנבדק ולטפל בבעיות פסיכולוגיות רבות בהתאם למידע המתקבל מבדיקת השרירים. זאת ועוד, מאמני כושר יוכלו לשכלל את יכולתם לקדם את המתאמן שלהם מעבר לאמון הפיזי היבש. הם יוכלו להיעזר בהבנה הנוספת שלהם על השרירים לפי שיטה זו, כדי לשפר את ההתמצאות שלהם במצבו הנפשי של המתאמן בשעת האימון.

לדוגמא, אם נשים לב, נוכל למצוא קשר בין הנושא שבוחר המתאמן לדבר עליו, לבין השרירים שהוא מפעיל במהלך התרגיל ולדעת להגיב לו באופן שיתמוך בו ויחזק אותו.

לסיכום, חשוב להבין שישנה משמעות ממשית לקשר בין תפקוד השרירים לנפש, למצב הרוחני, ושלאור הבנה זו ניתן לשנות את ההרגלים הגופניים והנפשיים שלנו ולהגיע לאיזון גופני נפשי טוב.