לאימון הגופני תועלות רבות. לפניך מספר עובדות והמלצות בנוגע כושר גופני יעיל, תוך התיחסות למספר גורמים.
ניתוח גוף האדם חושף מערכת מופלאה של איברים ומערכות כגון: עיכול,חיסון,המערכת הקרדיו-וסקולרית (זרימת דם עשיר בחמצן מהלב לגוף ופחמן דו חמצני לריאות),נשימה ועוד מערכות מורכבות רבות. מערכות אלו, שמספיק פגם באחת מהן כדי לשבש את חיינו, מיטיבות לפעול בתנועה (ולא ברביצה מול המחשב או הטלויזיה) שתביא לזרימה דמית חלקה וטובה יותר. גופנו מכיל כמות רבה מאוד של צינורות למעבר דם ולימפה, אלו נאלצים לעבוד רק תחת הפרשי לחצים – מצינור בו הלחץ גבוה לצינור עם לחץ נמוך יותר (לדוגמא-זרימת דם מאיזור הרגליים לאיזור בגפיים העליונות ולא הפוך) והפעילות הגופנית קריטית עבור תקינותן.
במחקר שערך דר’ קנט קופר מהמוסד לחקר פעילות אירובית-פריסטון, דאלאס, בו נחקרו כ-100,000 נחקרים בקרוב, נמצא כי כדי למקסם את הרווחים מהאימון ברמה המנטלית והפיזית, על אדם לצעוד לפחות כ 20-30 דקות וכ- 3-5 ימים בשבוע (צעידה בינונית-מהירה). בנוסף לכף הוא ממליץ להפוך את הפעילות האירובית לחלק מחיי היומיום שלנו, באם מדובר בהליכה מהבית לעבודה או במסגרת העבודה (בין פגישות), לוותר על מעליות לטובת מדרגות ועוד.
עוד במחקריו גילה קופר שאימון בעצימות גבוהה מאוד (למעלה מ 80% מהדופק המקסימלי) גורם לעלייה בסטרס ולא לשחרור והרגעות כללית. ההמלצה לאימון יעיל היא לא לעבור את סף הדופק של 70% לאורך זמן וזאת כמובן בהתאם לרמת הכושר והגיל.
המחקר שאימת השערה זו בחן 3 קבוצות של רוכבי אופניים שהמשותף להם הוא מצבם הנפשי שהוגדר כ”נתונים תחת לחץ” . הרכיבה נעשה ב-3 תנאי שטח שונים וב-3 רמות יכולת אירובית:40%,60% ו 80% כך שכל רוכב באופן אקראי רכב בכל תנאי שטח ובכל רמת יכולת. התוצאות הצביעו על ירידה ברמת הסטרס של כולם ללא כל קשר לעצימות האימון.
אנשים לרוב מתרצים את חוסר הפעילות שלהם בטענה שאין להם אנרגיה, אך התעמלות באופן קבוע תעלה באופן משמעותי את רמת האנרגיה הכוללת שלנו. יש להתחיל בפעילות הדרגתית כ 2-3 ימים בשבוע למשך מספר שבועות ואז, אם נחוץ, להוסיף יום נוסף תוך כדי העלאת עצימות האימון.
החלטת להתאמן?
להלן הצעות לייעול האימון :
- דאג להרכיב תכנית מותאמת אישית על ידי מאמן כושר אישי מוסמך. אם ידך משגת, מומלץ לשכור שירותיו של מאמן כושר אישי. השרות הנ”ל, שלרוב כרוך בתשלום גבוה יותר, נמצא כיעיל ביותר וכמוטיבטור מספר אחת (בעיקר לאלו שצריך לגרד אותך מהספה כדי שיגיעו למועדון הכושר).
- התארגן לאימון. התארגנות מבעוד מועד לקראת האימון תחסוך זמן יקר ותייעל את היום שלך. לא לשכוח כי “קפיצה” הביתה להתארגנות תחשוף להתרחשויות ש”יצוצו” וישכיחו את התכנית המקורית.
- עבוד בהדרגה. אם הינך מתאמן מתחיל דאג לשיפור הדרגתי תוך העלאת עצימות האימון מעט מעבר ליכולת ה”עכשווית” שלך. השיפור לא יבושש לבוא וההסתברות לפציעה תצנח.
- המנע מהפרעות שלא קשורות לאימון כמו: שיחות חולין בטלפון או עם מתעמלים, קריאת עיתון, צפייה ממשוכת בטלוויזיה בחדר הכושר (אלא אם כן היא נעשית על מכשיר האירובי). זמן האימון, להזכירך, נועד לאימון נטו. זה לא מפגש חברתי אלא מוצר שרכשת במלוא ממונך ויש לקבל תמורה על כך (עידן בתי הקפה נמצא במלוא עוצמתו).